27-12-07

Week 18-19 bij kiki in artigas en Kerstmis in Rivera

Dinsdag 18-12 sta ik om 6 uur op en neem een taxi naar het busstation in
Santana – Brazilie. Na een busrit van 2 uur ben ik in Quarai, de Braziliaanse stad naast Artigas. Kiki komt me daar ophalen en we gaan dan wat praten op de plaza. We gaan dan naar de supermarkt onze inkopen doen om Zweedse kerstkoekjes te bakken. Nadien naar haar huisje..
een heel klein maar knus huisje, ze heeft een zus van 16 en van 9 jaar, hele lieve zussen. Haar ouders zijn nog niet thuis. Na het middag eten maken we de koekjes.. Maar dan ontdekken we dat we de deeg een nacht in de frigo moeten zetten.. we smullen dus eerst nog wat van de deeg, mmm en dan zetten we hem veilig in de frigo.
Maar we vergeten er wel een plastiek folie over te doen, gevolg … De deeg is de volgende dag KEI hard.. Met een groot broodmes snijden we de deeg in schelletjes en zo leggen we ze in de oven.. AMAI, echt heel lekker!! Net zoals bij mijn familie, is er in haar familie niet echt veel belangstelling voor de dingen die wij meebrengen uit onze cultuur. De koekjes waren bijna allemaal voor ons, gelukkig waren het lekkere!Weden zo mooi was, en vooral Stockholm dan, vanop fotos gezien eht een hele mooie hoofdstad, de mooiste die ik al gezien heb!! Daar wil ik zeker eens heen gaan.. hehe de reis microbe heeft me al te pakken.De volgende dag laat Kiki mij wat van Artigas zien, de plaza die heel erg gezellig is, in een ronde rond om allemaal hotdog kraampjes enzo.. in het miden stoeltjes en tafeltjes om te zitten. Savonds komen alle jongeren daar dan ook samen zoals wij in Belgie op Café gaan gaan zij hiernaar de plaza. Artigas is net klein genoeg om iedereen te kennen, daarvoor is Rivera te groot.. Dat vindik wel heel leuk aan Artigas het is een kleine gezellige stad die alles heeft.. op sommige vlakken zelfs meer dan Rivera. Savonds gaan we wat gaan eten en drinken op de plaza, later op de avond komen er ook 2 vrienden bij zitten echt leuke jongens, eindelijk normale.. nouja wat je nog normaal kan noemen. We praten gezellig en rond een uur of 1-2 gaan we naar huis.
Vrijdag komt Paola (uit zwitserland die ook in Artigas woont) terug van Montevideo, we gaan haar gaan ophalen en we lopen wat rond in Artigas, we gaan mijn busticket gaan kopen in Quarai, daarvoor moet je over een grote brus die Uruguay van Brazilie scheidt. Zo mooi! De rivier is jammergenoeg wel erg vervuild zegt de gastmoeder van Kiki die in een vrijwilligers organisatie zit die werken rond de rivier. Mij kan het allemaal niet zo veel schelen dat ze vuil is, maar ja.Later op de dag gaan we nog een mate drinken op de plaza, een vriend van Kiki zegt dat we mate eens moeten proberen met ijskoude fruitsap… ooit zal ik het wel eens proberen, denk ik. Savonds gaan we uit in ´Ciudad Vieja´  een club in artigas, ik vid het niet zo WAAAAW maar ik ammuzeer me wel heel erg. Het is gewoon die dome cumbia muziek. Iedereen stond er dan natuurlijk ook heel opgemaakt bij en ik met mijn bermuda´ke mijn sloefkes.. Dat vonden ze daar ook niet echt normaal maar ik trok het ma allemaal niet aan en ammuzeerde me. Rond 6 uur gingen we terug naar het huisje van Kiki. Pfffffff haar kamer is stikheet, we slapen met 4 in een heel klein kamertje waar geen frisse lucht komt enkel een ventilatorke.. uitdeindelijk slapen we nog tot 12 uur. In de namiddag gaan we gaan paardrijden, ik en kiki. Echt heel leuk, ik voelde me zo vrij.. tot het moment dat de ´leeraar´ me vroeg om het kalm aan te doen omdat mijn paardje al heel oud was.. Ach ja.. dan maar wat stappen ik genoet er toch van. Ik jump ook.. maar niet hoog.Nadien een douchke en dan gaan we naar de plaza met Paola. Eerst geef ik nog chocolade en een fles wishky aan de familie om hun te bedanken voor de leuke web. Ze waren heel erg blij. Ze nodigen me zelfs uit om terug te komen met carnaval, want carnaval in Artigas is de beste van Uruguay..
Bon nadien gaan we met zn drieen (Paola, Kiki en ik) gewoon lekker wat op de plaza gaan zitten en wat drinken, normaal zouden we rond 3 uur naar een baile (fuifachtig iets) gaan maar omdat we zo gezellig aan het praten waren en alle 3 meer zin hadden om lekker verder te praten dan te gaan dansen op Cumbia bleven we lekker zitten. We praten over vanalles, en Paola zei zelfs dat – het La Paloma – gevoel weer naar boven kwam.. hehe Het is zo raar maar we kennen elkaar nog maar zo kort en toch heb ik het gevoel dat ik hun al zo goed en lang ken.. en dat hebben zij ook tegenover mij en anderen..
Rond 5-6 uur ongeveer zijn we uitgeprat, neen niet uitgepraat.. moegepraat.. dus gaan we maar gaan slapen, want morgen moet ik vroeg op om mijn bus te nemen terug richting Rivera!!!Om 8.30 neem ik de bus terug, kiki zwaait me uit, ik slaap de hele busrit en neem nadien dan de taxi richting Luis Batlle Berres (mijn straat). Er is heel wat volk aanwezig in mijn huis, allemaal familie die naar Rivera komen om met hun familie de feestdagen door te brengen. Giovanni en Sylvia (man en vrouw) 2 leuke mensen met een babytje, Valentina. Sylvia is een nicht..
Ik slaap nog wat en loop nog wat rond…De volgende dag is iedereen al vroeg op om alles klaar te maken voor kerstnacht. Al het vlees staat in de keuken, varken, sosissen.. alle ik zal geen honger leiden..
Als alles ongeveer klaar is… begint het te regenen..  Dus we moeten alles in de garage zetten. Later op de avond klaar het weer op maar we blijven toch in de garage zitten. We dansen.. Giovanni wil perse cumbia aan me aanleren.. na lang gezeur geef ik uiteindelijk toe..
Hier wordt echt nog in de kerstman geloofd.. dus de kerstman komt ook langs (ze hadden nog gevraagd of ik kerstman wou spelen, gelukkig moest dat dan uiteindelijk niet) De pakjes werden opengemaakt rond 12 uur, ik kreeg een T-shirt en een foto in een kader waar de ´chiquelinas´ opstaan  (de meiden).
Nadien werd er nog wat nagepraat en Chabely, Yessica en ik gaan vrolijk kerst wensen aan Sabrina, die hier niet zo ver vandaan woont.Rond 3 uur kruipt iedereen zijn bed in en slaap slaap.Dinsdag wordt een dagje opruimen en wat mate drinken.. een echte uruguayaanse dag.. iedereen is moe..
Woensdag ga ik samen met Merel, Majela, Sabrina, en Gianine naar het meer… Al heel vroeg vertrekken we, ik en merel gaan met de bus de anderen te voet (die zijn gek, 8 km in 30 graden en de bus kost 15 eurocent)
M
erel en ik zijn er ongeveer rond 9.30 en leggen ons al gauw in de schaduw.. pff zo warm.. wat later komen de stappers ook toe.. we liggen wat, zwemmen wat.. blabla. Maar rond 14 uur besluiten ik en Merel naar huis te gaan met de bus.. de anderen blijven daar nog. Ik ben een beetje verbrand..

Zie zo,  hehe , dit was het dan weer, nieuwjaar staat op mij te wachten op jullie ook
Maak er daar een leuk feest van en ik wens jullie allemaal het beste in 2008!!
Dikke kussen en groeten
Anouk!!

17:36 Gepost door Anouk in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-12-07

Moto rock en co..

Dag lieve Belgen in het koude Belgen land, hier ben ik weer met eenverslagje  

Na la paloma kwam er een rustige week waar ik weer eens met Merel naar de plaza mate ing drinken dan wat thuis zitten dan wat anders doen, niet echt een speciale week maar een week waar ik me wel goed voelde het is ook de week van rivera er is kermis maar niet echtspeciaal.. maar het weekend stond op ons te wachten en we gaan naar... MOTO ROCK een festival op een uurtje van Rivera in een klein dorpje in de middle of nowhere..Hanna komt op zaterdag 8-9-2007 toe in rivera om 6 uur sochtens ze komt met een taxi naar mijn huisje. We rusten nog even wat en ik laat haar dan wat van Rivera zien. We gaan ook naar Santana de Braziliaanse kant.. Voor haar is het natuurlijk heel speciaal, ze is in brazilie geweest.. hehe dat had ik ook toen ik hier in het begin was, nu is het al normaal gewoon de straat oversteken en je bent in Brazilie.. Bon we gaan de bustickets voor deze avond kopen en doen nog wat andere dingen. Dan gaan we naar huis eten we en houden we een siesta..Nadien terug naar Sarandi met Merel we praten wat in de plaza.. Hanna zal waarschijnlijk stoppen met YFU maar wel in Uruguay blijven en bij Hernan een vrijwilliger gaan wonen. Het is al gauw avond en dan nemen we de bus richting het festival. Op de bus spreken ons al 2 agenten aan dat we bij hun wel ons gerief wat mogen afzetten.. Dat vergeten we niet en doen we ook meteen als we aankomen. Dan kopen we ons ticket en betreden het FESTIVAL… hum hum. Er is amper 20 man.. zo klein, 10 keer kleiner dan rock affligem.. maar hoe later op de avond hoe meer volk er toestroomd en het wordt echt nog leuk!! Als de muziek afgelopen is lopen we nog wat in de straten.. de straten staan vol met motos en stoere jongens doen wat trukjes.. Het is namelijk moto rock.. We gaan onze spullen halen bij het politie bureau en gaan nog even naar het toilet bij de brandweers.. die vragen ons waar we heengaan.. Naar de camping weggen we. GEK!! Dat is veel te ver en gevaarlijk zeker met 4 blondines.. Jullie kunnen hier in ons tuintje slapen. We twijfelen natuurlijk geen moment, niemand had zin om nog ver te lopen en dan misschien geen plaats meer te hebben en geen licht om de tent op te slaan.. dus zetten we onze tent op in het tuintje van de brandweerkazerne.. hehe we praten nog wat met de stoere brandweermannen en kruipen dan met 5 in een tentje van 3 personen.. Krapjes.. Sochtens zijn we al snel wakker door de hitte.. PFOEHWe besluiten naar de camping te gaan en ons daar dan wat af te leggen, er schijnt een klein meertje te zijn.. dat zie ik wel zitten. We kopen ons ontbijt en stappen een uurtje naar de camping in een hitte van 35 graden.. pfffDaar aangekomen leggen we ons wat onder de bomen.. Een man komt naar ons toe en vraagt of we asaro willen dat is typisch uruguayaanse bbq.. Hij brengt ons 5 min later een grote brok vlees die we metteen versnijden en opeten. Nadien een lekker ijsje en een siesta. Dan kan ik het me echt niet meer laten om met kleren en al in het meer te sprigen.. Oh dat deed deugd!! Dan opdrogen en het is al gauw tijd om onze bus te halen om terug naar Rivera te gaan. Savonds gaan we nog naar de week van Rivera het is de laatste avond.. ik waag het er mij op om de rodeo stier eens uit te proberen.. na 10 min lag ik er al af.. maar twas toch leuk.Dan een pizzatje gaan eten met ons 4 tal en dan naar huis en bed in.Hanna blijft slapen tot dinsdag we gaan naar sarandi en praten wat op de plazas ik laat haar de foie plaatsen en de hoogste platas van Rivera zien.Als ze dan disndagnacht naar huis gaat voel ik me wel wat verloren, maar de volgende dag ga ik opnieuw met merel mate drinken in de plaza en zo kom ik  mijn dagen door en ik moet zeggen ik vind dat echt heel fijn.. hehe

De laatste tijd krijg ik minder en minder tijd om uitgebreide verslagen te schrijven..sorry daarvoor maar ja.Ik wil toch iedereen die examens heeft of had gelukwensen!! En ook allemaal al prettige feestdagen maar vooral een toffe vakantie heheIk ga het hier un bij laten.
Chau chau
Besos Anouk

18:38 Gepost door Anouk in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-12-07

LA paloma

Dag allemaal daar in het verre Belgie
Alles oke daar, zoals ik al meermaals vernomen had, KOUD, wel dat is dan het tegenovergestelde van hier, hier is het BAKKEN!!

Waar was ik gebleven bij mijn vorige verslag, Buenos Aires en nadien naar Atlandida bij Hanna uit Zweden en naar La Fiesta de X, toen ik terug in Rivera was stond er wat een saaie zware moeilijke week op mij te wachten… De nacht van zondag 25-11 naar maandag 26 –11 om 00.30 verliet ik opnieuw Rivera. Het wordt een weekje zonnebaden op het strand in La Paloma! De hele groep YFU studenten spreekt af in het shoppingcenter-station dan rijden we er 3 uurtjes op naar La Paloma. We verblijven in een Hostel echt super mooi, maar heel euhm ja hoe zeg je dat primitief, geen warm water de helft van de tijd geen electriciteit… Het wordt echt de beste week tot hier toe, We gaan al meteen naar het strand, spelen voetbal en zwemmen in de woeste zee! De zee hier is heel gevaarlijk, ik wou het amper geloven maar ze sleurt je echt mee! Het zand verdwijnt vanonder je voeten.. Maar er is niets ergs gebeurt.
We gaan elke dag naar een ander strand, een voor een zijn ze prachtig! Vissers dorpjes met echte hippies die oorbellen enzo maken.. We bezoeken ook een dorpje waar de zeehonden in het wild leven! Echt PRACHTIG! Ik kan niet van dag tot dag beschrijven dus ik vertel het in grote lijnen en allemaal wat door elkaar. WE gingen ook naar een park met een strand aan dat volledig afgezonderd is van de buitenwereld, er is geen elektriciteit en je moet eerst een half uurtje door het park rijden eer je aan het strand bent, door het park kan je enkel met speciale camions rijden zo een sight seeing camion echt grappig en heel gezellig. Ik genoot vollop van de natuur en van de stilte. We waren helemaal alleen op een strand zooooooo mooi! De avonden werden gevuld met praten! Het bleek of er maar geen einde kwam aan iedereens verhalen, een voor een zo intressant en leuk. Het is echt raar maar de andere studenten, je kent ze misschien in totaal 2 weken en het lijkt echt of je ze al jaren kent dat is echt prachtig. Ook de vrijwilligers waren erg leuk! Pablo, Hernan, Lena (was zelf uitwisselingsstudent uit duitsland 2 jaar geleden en is hier nu 3maand op bezoek) Juan Carlos…
Massages werden er ook dagelijks gegeven, mmmm overheerlijk! We gingen ook een bezoekje brengen aan een ford dat in de geschiedenis gebruikt werd door de spanjaarden die vochten om Uruguay met de portugezen.. Nadien brachten we een bezoek aan een grote tuin met bloemen en vogels en andere dieren, heel mooi! En nadien natuurlijk naar het strand, voetballen, zwemmen en in de zon liggen, wat normal niets voor mij is maar het deed deugd om gewoon wat te chillen en te praten met iedereen.. Je merkt ook dat iedereen wat in dezelfde situatie zit, jezelf niet echt kunnen zijn, verveling, niet vrij zijn… en als je weet dat het bij iedereen af en toe zo wel is geeft je dat moed om door te zetten want de moeilijkste periode is achter de rug!OEFF
De laatste avond was er een mis La Paloma verkiezing, ik dachyt bij mezelf nee eh, ik wou dat echt niet doen en toen ze de namen van de genomineerden opnoemden bleek dat de jongens zich in meiden moesten veranderen..alle dat was de opdracht van de meisjes om de jongens er zo goed mogelijk als vrouw te laten uitzien, echt super leuk en grappig! Ik en nog enkele andere meisjes zorgden voor een van de vrijwilligers Goppe die getransformeerd werd naar Goppa. Hij was echt nog knap als vrouw ik vond dat hij leek op Victoria Beckham. Hij won uiteindelijk toch niet het werd Manuela.. De iet wat zwaarlijverige ´dame´ met de grote boezem (zo kan je ze herkennen op de fotos) Later in de nach gingen we naar het strand en zaten er zo goed als de hele nacht, ik ging even wandelen met mijn voeten in de branding en zong, daar bessefte ik echt voor het eerst dat ik aan de andere kant van de wereld zat! Dat daar achter al dat water en land Belgie lag… dat was echt een raar maar goed gevoel. Toen het weer licht was gingen we terug naar het huisje, waar ik toch besloot om wat in mijn bed te liggen. Om 11 uur was er ontbijt, mmmm stokbrood zoals iedere ochtend. De laatste dag in La paloma gingen we een bezoekje brengen aan een uitkijktoren, Je had zicht over de hele stad! Een lekker fris windje in je gezicht naar een hele hoop trappen en als we terug beneden waren een IJSJE!!!! Smiddags gingen we naar een pizzaria en nadien hup naar Montevideo. Ik zou normaal nog 2 nachten bij Hernan een van de vrijwilligers blijven slapen omdat hij dicht bij hanna woont en dan kon ik haar gaan bezoeken over dag want zij moet wegens problemen terug naar zweden binnen 4 weken.. Maar mijn gastmoeder vond dat geen goed idée want Hernan is een man en ik een meisje, ze vind dat ik de mensen veel te snel vertrouw…maar er waren nog enkele andere probleempjes maar ja das niet belangrijk ik ga er geen groot sel van maken. Dus ik besluit dan met de tranen in mijn ogen terug naar Rivera te gaan, we moeten nog tot 00.30 wachten op onze bus, merel belsuit ook terug naar Rivera te gaan.. dus we gaan samen!
We komen aan in rivera rond 6.30 smorgens, ik kruip thuis in mijn bed en slaap tot smiddags, in de namiddag praat ik met mijn gastmoeder, ik vertel haar dat ik echt niet naief ben… Maar ze begrijpt me niet, het feit is dat haar dochters echt niet vrij opgevoed zijn en dat ze het waarschijnlijk heel abnormaal vind dat ik gewoon bij een ook vrienden heb die jongens zijn, dat heeft Chabely niet enkel meisjes! Dat is heel raar voor mijn gastmoeder..We komen tot een punt en dat is dat ik dat gerust mag doen bij iemand gaan slapen maar niet alleen, want ik ben toch nog steeds het kind van een ander en ik ken het land niet en het is hier gevaarlijk, bla bla bla, dat is echt helemaal niet waar. Ze moesten eens weten wat er in belgie allemaal gebeurt. Om even een voorbeeld te geven, het kan zijn dat ik het al een verteld heb maar een tijdje geleden keek ik naar het hoofdnieuws op TV en een van de dingen dat gebeurt was was een appartemant dat uitgebrand was EN 2 HONDEN ZIJN OMGEKOMEN, dat is het belangrijkste nieuws uit Uruguay!
Bon ik ga het hier bij laten voor dit veslag, nu zijn jullie weer wat op de hoogte van mijn avontuur enzo
Dit weekend ga ik naat Moto Rock een festival samen met Hanna Anneriek en Merel en nog enkele andere mensen uit Rivera, en wonder boven wonder ik mag blijven slapen in een tent!!JOEPIE
Meer volgt de volgende keer!
Ik wens iedereen die examens heeft veel succes ik denk heel back aan jullie, vooral als ik dan is int zonneke zit, mmm. Neen echt waar ik mis studeren, soms neemik gewoon mijn spaanse schriftje erbij omdat ik verlang om te studeren, noteer dit maar!! HAHA

Alle dikke kussen
Hou jullie daar allemaal goed en tot de volgende keer!!
CHAU CHAU
Besos Anouk

17:02 Gepost door Anouk in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |