27-12-07

Week 18-19 bij kiki in artigas en Kerstmis in Rivera

Dinsdag 18-12 sta ik om 6 uur op en neem een taxi naar het busstation in
Santana – Brazilie. Na een busrit van 2 uur ben ik in Quarai, de Braziliaanse stad naast Artigas. Kiki komt me daar ophalen en we gaan dan wat praten op de plaza. We gaan dan naar de supermarkt onze inkopen doen om Zweedse kerstkoekjes te bakken. Nadien naar haar huisje..
een heel klein maar knus huisje, ze heeft een zus van 16 en van 9 jaar, hele lieve zussen. Haar ouders zijn nog niet thuis. Na het middag eten maken we de koekjes.. Maar dan ontdekken we dat we de deeg een nacht in de frigo moeten zetten.. we smullen dus eerst nog wat van de deeg, mmm en dan zetten we hem veilig in de frigo.
Maar we vergeten er wel een plastiek folie over te doen, gevolg … De deeg is de volgende dag KEI hard.. Met een groot broodmes snijden we de deeg in schelletjes en zo leggen we ze in de oven.. AMAI, echt heel lekker!! Net zoals bij mijn familie, is er in haar familie niet echt veel belangstelling voor de dingen die wij meebrengen uit onze cultuur. De koekjes waren bijna allemaal voor ons, gelukkig waren het lekkere!Weden zo mooi was, en vooral Stockholm dan, vanop fotos gezien eht een hele mooie hoofdstad, de mooiste die ik al gezien heb!! Daar wil ik zeker eens heen gaan.. hehe de reis microbe heeft me al te pakken.De volgende dag laat Kiki mij wat van Artigas zien, de plaza die heel erg gezellig is, in een ronde rond om allemaal hotdog kraampjes enzo.. in het miden stoeltjes en tafeltjes om te zitten. Savonds komen alle jongeren daar dan ook samen zoals wij in Belgie op Café gaan gaan zij hiernaar de plaza. Artigas is net klein genoeg om iedereen te kennen, daarvoor is Rivera te groot.. Dat vindik wel heel leuk aan Artigas het is een kleine gezellige stad die alles heeft.. op sommige vlakken zelfs meer dan Rivera. Savonds gaan we wat gaan eten en drinken op de plaza, later op de avond komen er ook 2 vrienden bij zitten echt leuke jongens, eindelijk normale.. nouja wat je nog normaal kan noemen. We praten gezellig en rond een uur of 1-2 gaan we naar huis.
Vrijdag komt Paola (uit zwitserland die ook in Artigas woont) terug van Montevideo, we gaan haar gaan ophalen en we lopen wat rond in Artigas, we gaan mijn busticket gaan kopen in Quarai, daarvoor moet je over een grote brus die Uruguay van Brazilie scheidt. Zo mooi! De rivier is jammergenoeg wel erg vervuild zegt de gastmoeder van Kiki die in een vrijwilligers organisatie zit die werken rond de rivier. Mij kan het allemaal niet zo veel schelen dat ze vuil is, maar ja.Later op de dag gaan we nog een mate drinken op de plaza, een vriend van Kiki zegt dat we mate eens moeten proberen met ijskoude fruitsap… ooit zal ik het wel eens proberen, denk ik. Savonds gaan we uit in ´Ciudad Vieja´  een club in artigas, ik vid het niet zo WAAAAW maar ik ammuzeer me wel heel erg. Het is gewoon die dome cumbia muziek. Iedereen stond er dan natuurlijk ook heel opgemaakt bij en ik met mijn bermuda´ke mijn sloefkes.. Dat vonden ze daar ook niet echt normaal maar ik trok het ma allemaal niet aan en ammuzeerde me. Rond 6 uur gingen we terug naar het huisje van Kiki. Pfffffff haar kamer is stikheet, we slapen met 4 in een heel klein kamertje waar geen frisse lucht komt enkel een ventilatorke.. uitdeindelijk slapen we nog tot 12 uur. In de namiddag gaan we gaan paardrijden, ik en kiki. Echt heel leuk, ik voelde me zo vrij.. tot het moment dat de ´leeraar´ me vroeg om het kalm aan te doen omdat mijn paardje al heel oud was.. Ach ja.. dan maar wat stappen ik genoet er toch van. Ik jump ook.. maar niet hoog.Nadien een douchke en dan gaan we naar de plaza met Paola. Eerst geef ik nog chocolade en een fles wishky aan de familie om hun te bedanken voor de leuke web. Ze waren heel erg blij. Ze nodigen me zelfs uit om terug te komen met carnaval, want carnaval in Artigas is de beste van Uruguay..
Bon nadien gaan we met zn drieen (Paola, Kiki en ik) gewoon lekker wat op de plaza gaan zitten en wat drinken, normaal zouden we rond 3 uur naar een baile (fuifachtig iets) gaan maar omdat we zo gezellig aan het praten waren en alle 3 meer zin hadden om lekker verder te praten dan te gaan dansen op Cumbia bleven we lekker zitten. We praten over vanalles, en Paola zei zelfs dat – het La Paloma – gevoel weer naar boven kwam.. hehe Het is zo raar maar we kennen elkaar nog maar zo kort en toch heb ik het gevoel dat ik hun al zo goed en lang ken.. en dat hebben zij ook tegenover mij en anderen..
Rond 5-6 uur ongeveer zijn we uitgeprat, neen niet uitgepraat.. moegepraat.. dus gaan we maar gaan slapen, want morgen moet ik vroeg op om mijn bus te nemen terug richting Rivera!!!Om 8.30 neem ik de bus terug, kiki zwaait me uit, ik slaap de hele busrit en neem nadien dan de taxi richting Luis Batlle Berres (mijn straat). Er is heel wat volk aanwezig in mijn huis, allemaal familie die naar Rivera komen om met hun familie de feestdagen door te brengen. Giovanni en Sylvia (man en vrouw) 2 leuke mensen met een babytje, Valentina. Sylvia is een nicht..
Ik slaap nog wat en loop nog wat rond…De volgende dag is iedereen al vroeg op om alles klaar te maken voor kerstnacht. Al het vlees staat in de keuken, varken, sosissen.. alle ik zal geen honger leiden..
Als alles ongeveer klaar is… begint het te regenen..  Dus we moeten alles in de garage zetten. Later op de avond klaar het weer op maar we blijven toch in de garage zitten. We dansen.. Giovanni wil perse cumbia aan me aanleren.. na lang gezeur geef ik uiteindelijk toe..
Hier wordt echt nog in de kerstman geloofd.. dus de kerstman komt ook langs (ze hadden nog gevraagd of ik kerstman wou spelen, gelukkig moest dat dan uiteindelijk niet) De pakjes werden opengemaakt rond 12 uur, ik kreeg een T-shirt en een foto in een kader waar de ´chiquelinas´ opstaan  (de meiden).
Nadien werd er nog wat nagepraat en Chabely, Yessica en ik gaan vrolijk kerst wensen aan Sabrina, die hier niet zo ver vandaan woont.Rond 3 uur kruipt iedereen zijn bed in en slaap slaap.Dinsdag wordt een dagje opruimen en wat mate drinken.. een echte uruguayaanse dag.. iedereen is moe..
Woensdag ga ik samen met Merel, Majela, Sabrina, en Gianine naar het meer… Al heel vroeg vertrekken we, ik en merel gaan met de bus de anderen te voet (die zijn gek, 8 km in 30 graden en de bus kost 15 eurocent)
M
erel en ik zijn er ongeveer rond 9.30 en leggen ons al gauw in de schaduw.. pff zo warm.. wat later komen de stappers ook toe.. we liggen wat, zwemmen wat.. blabla. Maar rond 14 uur besluiten ik en Merel naar huis te gaan met de bus.. de anderen blijven daar nog. Ik ben een beetje verbrand..

Zie zo,  hehe , dit was het dan weer, nieuwjaar staat op mij te wachten op jullie ook
Maak er daar een leuk feest van en ik wens jullie allemaal het beste in 2008!!
Dikke kussen en groeten
Anouk!!

17:36 Gepost door Anouk in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.